Τάρτα με κιμά και γραβιέρα
φωτογραφία: Stavros Kostakis / food styling: Olivia Artemis Webb

Τάρτα με κιμά και γραβιέρα

2:10 Χρόνος Παρασκευής
Για μία τάρτα με διάμετρο 24 εκ. Ποσότητα

«Η ζύμη κάνει τη διαφορά» σημειώνει ο Βαγγέλης Δρίσκας και μας προτείνει στο βούτυρο, το αλεύρι και τον κρόκο αυγού να προσθέσουμε πέρα από το (απαραίτητο) αλάτι και λίγη φρέσκια ρίγανη για έξτρα μυρωδιά. Όχι ότι η γέμιση, στην προκειμένη, πάει πίσω: αυτή η γλυκοφάγωτη τάρτα, που είναι κεντημένη με κιμά, πράσα, γραβιέρα, κρεμμύδι και ντοματίνια θα ενθουσιάσει όποιον την δοκιμάσει.

Υλικά

  • Για τη βάση της τάρτας:
  • 300 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • 1 κρόκο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 αυγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση

  1. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίξτε το αλάτι, τα φύλλα της ρίγανης και το βούτυρο. Τρίψτε με τα χέρια σας το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού μέχρι να γίνει ψίχουλα. να γίνει ψίχουλα. Ρίξτε τον κρόκο και το νερό, ανακατέψτε και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη ζύμη. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Βγάλτε τη από το ψυγείο, αφήστε τη να συνέλθει για 5-6 λεπτά και ανοίξτε τη με τον πλάστη.
  2. Αλείψτε με βούτυρο το εσωτερικό της φόρμας για τάρτες, αλευρώστε και απλώστε το φύλλο που ανοίξατε. Βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
  3. Σοτάρετε τον κιμά σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε διαρκώς για να σπάσουν οι σβόλοι και να γίνει πιο σπυρωτός. Μετά από λίγα λεπτά προσθέστε τα πράσα και τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και αλατοπιπερώστε.
  4. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το μείγμα για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τα πράσα. Ανακατεύετε τακτικά και, αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέστε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσει. Όταν μαγειρευτεί το μείγμα του κιμά, αδειάστε το σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει από τα υγρά του και το αφήστε να κρυώσει.
  5. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το μείγμα του κιμά με τη γραβιέρα, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το μαϊντανό και τη φρέσκια ρίγανη.
  6. Αδειάστε το μείγμα στη βάση της τάρτας. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση και απλώστε τα στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ