Ελαιόλαδο και αψύ σκόρδο – Οι ιδανικές ποικιλίες για μια φίνα σκορδαλιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Η σκορδαλιά, από τα πλέον κλασικά συνοδευτικά του τηγανητού, παστού μπακαλιάρου, στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, στηρίζεται σε ελάχιστα, μα δυνατά, υλικά, ο χαρακτήρας των οποίων διαμορφώνει το αποτέλεσμα. Ένα από αυτά είναι το ελαιόλαδο, που χρησιμοποιείται ωμό στην παρασκευή της, και παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση και την υφή της. Ποιο όμως είναι το ιδανικό λάδι που θα αναδείξει τη σκορδαλιά, καταφέρνοντας να ισορροπήσει την αψάδα και την ένταση του «ατίθασου» σκόρδου;
Σύμφωνα με τη Μαρία Κατσούλη, πιστοποιημένη δοκιμάστρια ελαιολάδου και διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC», το σκόρδο έχει έντονη και πικάντικη επίγευση που χρειάζεται «τιθάσευση». Πόση από αυτή την ένταση θα περάσει στη σκορδαλιά μας, εξαρτάται και από την ποσότητα σκόρδου που βάζουμε χρησιμοποιείται, αλλά και από το λάδι που επιλέγουμε. Στόχος, όπως μου είχε εξηγήσει η κ. Κατσούλη εδώ, είναι να επιτύχουμε μια ισορροπημένη γεύση, όπου το σκόρδο αναδεικνύεται χωρίς να κυριαρχεί απόλυτα, επιτρέποντας στα υπόλοιπα αρώματα να ενσωματωθούν αρμονικά.
Ποια ελαιόλαδα ταιριάζουν στη σκορδαλιά;
Για να πετύχουμε αυτή την ισορροπία, χρειάζεται ένα έντονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα πολύ ήπια ελαιόλαδα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη δυνατή γεύση του σκόρδου, με αποτέλεσμα εκείνο να κυριαρχεί απόλυτα.
Αντιθέτως, ένα ελαιόλαδο με έντονο φρουτώδες και πολυπλοκότητα στα αρώματα μπορεί να «αγκαλιάσει» το σκόρδο, δημιουργώντας ένα φίνο και πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ιδανική επιλογή αποτελεί η Κορωνέικη ποικιλία, που χαρακτηρίζεται από πλούσια αρώματα και φρεσκάδα. Το λάδι της τελευταίας συγκομιδής είναι πάντα προτιμότερο, καθώς διαθέτει πιο έντονα και καθαρά αρώματα, που συνδυάζονται καλύτερα με το σκόρδο.
Επιπλέον, ένα ελαφρώς πικάντικο ελαιόλαδο προσθέτει επιπλέον γευστικό βάθος στη σκορδαλιά. Ωστόσο, το υπερβολικά πικρό λάδι δεν είναι κατάλληλο, καθώς η πικράδα του μπορεί να υπερκαλύψει τις υπόλοιπες γεύσεις και να δημιουργήσει μια δυσάρεστη επίγευση. Ποικιλίες όπως της Χαλκιδικής, της Αμφίσσης, της Ηλείας και της Μεσαράς Κρήτης διαθέτουν την επιθυμητή πικάντικη ένταση χωρίς να είναι υπερβολικά πικρές.
Ειδικές περιπτώσεις: Σκορδαλιά με καρύδι ή φουντούκι
Αν η σκορδαλιά περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια ή φουντούκια, τότε ένα λάδι με πιο τονισμένη την ξηροκαρπάτη επίγευση είναι προτιμότερο. Η Μεγαρίτικη και η Πατρινιά ποικιλία αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, καθώς ενισχύουν τη γεύση των ξηρών καρπών και δίνουν μια πιο γεμάτη αίσθηση στο τελικό αποτέλεσμα.
Συνοψίζοντας
Για μια φίνα σκορδαλιά, η επιλογή του κατάλληλου ελαιολάδου είναι σημαντική. Αναζητούμε έντονα αρωματικά λάδια με φρουτώδη και πικάντικα στοιχεία και αποφεύγουμε τα πολύ ήπια ή τα υπερβολικά πικρά ελαιόλαδα. Αν, ωστόσο, διαθέτουμε μόνο ήπιο ελαιόλαδο, μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα του σκόρδου, μειώνοντάς την ελαφρώς, ώστε να μην κυριαρχεί απόλυτα στη γεύση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο ενσωματώνεται καλύτερα σε σκορδαλιά φτιαγμένη με βάση την πατάτα παρά εκείνη με βάση το ψωμί, καθώς απορροφάται και δένεται πιο εύκολα και πιο σωστά με τα υπόλοιπα υλικά.
Ξεσηκωμός των αγροτών με νέα μπλόκα και αποκλεισμούς - Ο χάρτης με όλες τις κινητοποιήσεις
Βολές Καραμανλή κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και «προσχηματικές» Εξεταστικές - Τι είπε για τη Δημοκρατία
Ηχηρό μήνυμα Σαββίδη για ακαδημίες, έργα ανάπτυξης και την επόμενη μέρα: «Οποιος έχει το DNA του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να χαίρεται με τη δεύτερη θέση»
Παντελής Παντελίδης: Βγήκαν οι αποζημιώσεις για το θανατηφόρο τροχαίο - Τι ποσά θα λάβουν Αρναούτη και Κυριάκου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



