Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο κουλουράς που ήθελε να γίνει - και έγινε - Σουλτάνος
(AP photo)

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ο ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ - ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ - ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι χωρίς αμφιβολία ο άνθρωπος που άλλαξε όσο κανείς άλλος την Τουρκία, μετά τον «πατέρα» της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί σήμερα να είναι ιδιαιτέρως γνωστός ειδικά στην Ελλάδα για τις ακραίες νεοθωμανικές του θέσεις αλλά η αλήθεια είναι πως κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία μέσα από μία μακρά και ιδιαιτέρως δύσκολη πορεία.

Το ταπεινό ξεκίνημα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954 στην Κασίμπασα αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Ρίζε, μια πόλη στην Μαύρη Θάλασσα. Η οικογένεια Ερντογάν πριν την γέννησή του ζούσε στην πόλη Μπατούμι της Γεωργίας. Ο πατέρας του Τούρκου Προέδρου υπηρετούσε ως λιμενικός στην Ρίζε έως την στιγμή που η οικογένεια αποφάσισε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντινούπολη, 1998 (AP photo)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πουλούσε λεμονάδες και κουλούρια στην εφηβεία του προκειμένου να συμπληρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα. Πήγε Δημοτικό Σχολείο στο Κασίμπασα το 1960 και μέχρι το 1973 φοιτούσε στο θρησκευτικό σχολείο Ιμάμ Χατίπ στην Κωνσταντινούπολη. Το γήπεδο της Κασίμπασα φέρει μάλιστα το όνομά του.

Ο νεαρός Ρετζέπ έχει ασχοληθεί και με το μεγάλο του πάθος το ποδόσφαιρο. Μεταξύ 1969 και 1982 έπαιζε ποδόσφαιρο σε τοπικές ομάδες και στα 16 έφτασε κοντά στο να υπογράψει και επαγγελματικό συμβόλαιο με την Φενέρμπαχτσέ κάτι το οποίο όμως του απαγόρευσε ο πατέρας του.

recep_tayyip_erdogan.jpg
CNN Turk

Τον Ιούλιο του 1978 ο Ερντογάν θα παντρευτεί την Εμινέ Γκιουλμπαράν. Μαζί έκαναν δυο γιους και δυο κόρες. Τον Αχμέτ Μπουράκ και τον Νετζμεντίν Μπιλάλ και την Εσρά και την Σουμεγιέ. Ο πατέρας του Αχμέτ Ερντογάν πέθανε το 1988 και η 88χρονη μητέρα του Τενζιλέ Ερντογάν έφυγε από την ζωή το 2011.

Με την Άνγκελα Μέρκελ, 2003 (AP photo)

Η ενασχόληση με την πολιτική

Το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά ταλανίζει τον Τούρκο Πρόεδρο από παιδί. Ως φοιτητής εντάχθηκε στην αντικομμουνιστική Τουρκική Εθνική Ένωση Φοιτητών.  Το 1976 τέθηκε επικεφαλής της νεολαίας του Ισλαμιστικού Κόμματος MSP στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το πραξικόπημα του 1980 ο Ερντογάν πήρε την απόφαση μα ακολουθήσει τον Νετσμετίν Ερμπακάν στο Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας. Ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία του κόμματος και εξελέγη και βουλευτής το 1991 αλλά δεν του επετράπη να καταλάβει την έδρα.

Στις 27 Μαρτίου του 1994, ο Ερντογάν εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Έλυσε βασικά προβλήματα της πόλης όπως η υδροδότηση, η ρύπανση αλλά και το κυκλοφοριακό. Έκανε έργα που έμειναν στην ιστορία όπως πάνω από 50 γέφυρες και πολλούς καινούριους δρόμους. Ο Ερντογάν επέμεινε επίσης στην πάταξη της διαφθοράς μετατρέποντας έναν υπερχρεωμένο Δήμο σε μοντέλο διοίκησης.

Το 1998 το κόμμα του κηρύχθηκε αντισυνταγματικό και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την διάλυσή του. Ο Ερντογάν πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Τον Δεκέμβριο του 1997 στην Σύρτη ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ. Μεταξύ άλλων έλεγε: «Τα τζαμιά μας είναι τα καταφύγιά μας, οι τρούλοι τους είναι τα κράνη μας, οι μιναρέδες τους είναι οι ξιφολόγχες μας και οι πιστοί είναι ο στρατός μας». Αυτή η απαγγελία θεωρήθηκε ως προτροπή στην βία και στο θρησκευτικό μίσος και ο Ερντογάν καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλακή. Εξέτισε τους 4 αλλά αναγκάστηκε και να παραιτηθεί από δήμαρχος, ενώ του απαγορεύθηκε να ξαναπολιτευτεί.

Με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, 2005 (AP photo)

Το 2001 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίδρυσε το δικό του κόμμα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι εκλογές του 2002 ήταν οι πρώτες στις οποίες συμμετείχε ως αρχηγός κόμματος. Το κόμμα του κέρδισε το 34,3% των ψήφων και προχώρησε στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο εκτινάχθηκαν πάνω από 7% και πολιτικοί της προηγούμενης γενιάς όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Μεσούτ Γιλμάζ εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός αφού του είχαν στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματα.

Πρωθυπουργός έγινε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Όμως, τον Δεκέμβριο του 2002 οι εκλογές ακυρώθηκαν και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2003. Τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούσε να είναι υποψήφιος. Ο νεαρός από την φτωχογειτονιά της Κωνσταντινούπολης έγινε Πρωθυπουργός. Η πρωθυπουργία δεν ήταν αρκετή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 2014 εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρώτος εκλεγμένος από τον λαό και ο 12ος στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Το παλάτι του Σουλτάνου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά την ταπεινή του καταγωγή διακατέχετε από μία ακόρεστη πείνα για δόξα και μεγαλείο. Ο Ερντογάν αποφάσισε ότι δικαιούταν ένα Παλάτι. Το Ak Saray (Λευκό Παλάτι) χτίστηκε από το μηδέν στην Άγκυρα. Ένα Παλάτι σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Δάσος του Ατατούρκ. Παρότι απαγορευόταν ο Ερντογάν έχτισε ένα κανονικό τέρας με 1.125 δωμάτια και κόστος 400 εκατομμυρίων ευρώ. Ο «Σουλτάνος» από το 2019 έχει ξεκινήσει την κατασκευή ακόμη ενός ανακτόρου στην μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ