#Mένουμε_σπίτι και μαγειρεύουμε: Ώρα για ζυμαρικά
φωτογραφία; Ella Olson (Unsplash)

#Mένουμε_σπίτι και μαγειρεύουμε: Ώρα για ζυμαρικά

Τελευταία Ενημέρωση
Με λαχανικά, με όσπρια, με μανιτάρια, με κρέας, με ψάρι, με κάθε λογής τυριά... Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες, οι συνδυασμοί, όμως, είναι πραγματικά ανεξάντλητοι

«H ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών» φέρεται να έχει πει Φεντερίκο Φελίνι. Είναι από αυτές τις φράσεις που βλέπει κανείς καδραρισμένες στους τοίχους εστιατορίων ή που περνάνε μπροστά του με διάφορα background ανάμεσα στις άπειρες καρτέλες με τσιτάτα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Ο μεγάλος Ιταλός μαέστρος του σινεμά, ο πατέρας του οποίου, παρεμπιπτόντως, την εποχή που γνώρισε τη μητέρα του, δούλευε σε εργοστάσιο ζυμαρικών στο Ρίμινι, μπορεί να το είπε, μπορεί και όχι. Μια δόση μαγείας όμως τα ζυμαρικά την έχουν. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, πληθωρικά, νόστιμα, ανήκουν στα πιάτα της θαλπωρής, εκείνα που δρουν καθησυχαστικά, τα οποία τελευταία συνηθίσαμε να λέμε «comfort food». Αγαπημένα της παιδοσύνης και της ενηλικίωσης, είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς να μαγειρεύει. Ικανή απόδειξη ότι με λίγα υλικά μπορείς να κάνεις πολλά, βολικά και για έναν και για πολλούς, τα ζυμαρικά προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα.

pasta_heather-ford.jpg
φωτογραφία: Heather Ford (Unsplash)

Σπαγγέτι, λινγκουίνι, ταλιολίνι, ταλιατέλες, πένες, κανελόνια, λαζάνια, ριγκατόνι, τορτελίνι, νιόκι, φουσίλι, ραβιόλι, η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Τα είδη ζυμαρικών, που απαντώνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, είναι εκατοντάδες και σαν να μην έφτανε αυτό, βρίσκει κανείς και νέους τύπους, που συμπλέουν με τις σύγχρονες διατροφικές προτιμήσεις: ολικής άλεσης, με λιγότερες θερμίδες, χωρίς γλουτένη, φτιαγμένα λόγου χάρη με κόκκινη ή μαύρη φακή ή ρεβίθι. Συνδυάζονται δε, με τα πάντα· με λαχανικά, με όσπρια, με μανιτάρια, με κρέας, με θαλασσινά, με κάθε λογής τυριά... Το ότι σε διεθνή έρευνα του YouGov που δημοσιεύτηκε πέρυσι και στην οποία ζητήθηκε από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους σε 24 χώρες να επιλέξουν τα αγαπημένα τους πιάτα βρέθηκαν, μαζί με την πίτσα, στην κορυφή, ήταν μάλλον αναμενόμενο. Σ’ όλο τον πλανήτη δεν θα βρεις πολλούς που θα πουν« όχι» σε μια μακαρονάδα.

Παρακάτω θα διαβάσετε πολλές διαφορετικές συνταγές με ζυμαρικά για να διαλέξετε ανάλογα με τη διάθεση και τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σας. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ούτως ώστε να μην κολλήσουν, φροντίστε να ρίξτε το αλάτι μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει κι όχι νωρίτερα και ακολουθήστε τους χρόνους που αναγράφει η συσκευασία – μην τα παραβράσετε, όταν κρατάνε λίγο στο δόντι, αυτό που ονομάζουμε «al dente», είναι πιο εύπεπτα. Μην τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Κι όταν τα σουρώσετε, κρατήστε λίγο από το νερό όπου έβρασαν για να το χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα σας. Το άμυλο ενισχύει τη γεύση και τη βοηθάει να δέσει και να αποκτήσει καλύτερη υφή.

12 ιδέες με ζυμαρικά

Φουσίλι με μπρόκολο και ανθότυρο.

foysili_me_mprokolo.jpg

Στριφτάρια με λουκάνικα και πιπεριές

striftaria_me_loykaniko_kai_piperies.jpg

Πένες με μπολονέζ κοτόπουλου

penes_me_mpolonez_kotopoyloy.jpg

Νιόκι με κρασάτα μανιτάρια

nioki_me_krasata_manitaria.jpg

Χυλοπίτες φούρνου καπρέζε

hylopites.jpg

Πάστα φούρνου με κουνουπίδι

pasta_foyrnoy_me_koynoypidi.jpg

Σπαγγέτι με σιτσιλιάνικη σάλτσα τόνου

zymarika_2.jpg

Ζυμαρικά φούρνου με λιαστή ντομάτα και τυριά

zymarika_foynoy_me_liasti_ntomata.jpg

Μακαρονάδα φούρνου με τσένταρ

zymarika7.jpg

Απαλό παστίτσιο με αρωματική κρέμα

apalo_pastitsio.jpg

 

Πένες με σάλτσα λαχανικών και φακές

penes_me_saltsa_lahanikon_kai_fakes.jpg

 

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με λαχανικά

olikis_alesis_me_lahanika.jpg

Οι συνταγές είναι του Βαγγέλη Δρίσκα κι έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού eatme, που κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ